pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji (2)
Agata: 1) Obliczyć pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji . y=9/x , y=x. x=10
(9/x znaczy 9 podzielic przez x)
2) Obliczyć pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji . y=
2√x y=x
2
ktoś może mi pomóc z tymi zadaniami? jak je rozwiązać a najlepiej jeszcze wytlumaczyc ?
11 lut 14:04
Janek191:

z.1
Szukam punktu wspólnego hiperboli i prostej w I ćwiartce :
Pole
3 10
0 3
11 lut 14:12
fx: zaznacz obszar, wyznacz granice całkowania. Dalej chyba wiesz co robisz?
11 lut 14:12
Agata: a czemu w drugiej całce mamy 10 na górze a nie 9?
11 lut 14:14
Janek191:

z.2
Szukam punktu wspólnego tych parbol
√x = x
2
x = 0 x = 1
Pole
1 1
P = ∫
√x − ∫ x
2 dx =
0 0
11 lut 14:16
Janek191:
Bo całkujemy w granicach od 0 do 3 i od 3 do 10 ( bo prosta pionowa zielona
ma równanie x = 10 )
11 lut 14:18
Janek191:
Już jasne ?
11 lut 14:36
Agata: jak słońce. dziękuje

)
11 lut 14:38
Janek191:
Mam wątpliwości
11 lut 14:46
pt: czemu calkujemy przez 0 do 3 a nie tylko 3 do 10 pana zdaniem?
11 lut 22:27