Przecięcie funkcji liniowej i kwadratowej
Jaryn: Witam, mam problem... Mam napisać program, który po wczytaniu parametrów funkcji kwadratowej i
liniowej wypisuje czy są 2,1 czy nie ma punktów wspólnych... Tylko, że nie wiem jak to zrobić
pod względem matematycznym.
Jeśli mam podaną funkcję 2x2+4x−6 oraz −x−3, jak obliczyć punkty wspólne?
10 cze 14:51
Mateusz:
Rozwiązac układ rownan
{y= 2x2+4x−6
{y= −x+3
z tego wyjdzie rownanie kwadratowe wiec mozesz spokojnie np zdefiniować funkcje obliczania
delty
10 cze 15:05
Jaryn: Dzięki bardzo.
Dochodzę do równania y=2x2+5x−3
Δ=49
√Δ=7
x1=−3
x2=12
Tylko skąd wziąć parametry y?
Powinno wyjść 0 i −312
10 cze 15:12
Mateusz:
podstawiasz wyliczone x−y np do y= −x+3 i wyznaczasz y1 i y2
10 cze 15:22
Mateusz: Tyle ze u ciebie program ma za zadanie tylko stwierdzic czy są punkty a nie je wypisac(jak w
poleceniu) więc tutaj wystarczy ze jak funkcja obliczy delte to wystarczy zbadac jej znak
Δ>0−dwa punkty wspolne
Δ<0−brak punktów
Δ=0 jeden punkt wspolny
proponuje to zrobic na dwóch funkcjach elegancko jeśli miałes funkcje na programowaniu
pierwsza funkcja −funkcja obliczająca delte
druga−rozwiązania układu równan
10 cze 15:27
Jaryn: Wypisanie czy istnieją to pierwszy podpunkt, najpierw chciałem zacząć od podstaw

Kolejny podpunkt to właśnie wypisanie ich, z funkcjami sobie poradzę, chodziło mi o rozwiązanie
matematyczne, tylko nie bardzo rozumiem Twój przedostatni post − "podstawiasz wyliczone x−y",
gdy podstawię −3 do równania kwadratowego wychodzi mi 0 − dobrze. gdy podstawię do liniowego
wychodzi 6, źle. Gdy podstawię
12 do kwadratowego wychodzi 0, źle, gdy do liniowego też
źle. Coś chyba źle zrozumiałem.
10 cze 15:34
Mateusz: ale nie podstawiasz tego do tego rownania kwadratowego ktore otrzymałes z przekształceń układu
rownan bo tu zawsze wyjdzie ci zero

podstawiasz te wyliczone x
1 i x
2 do np y= −x−3 czyli
ktoregos rownania z układu i tak np:
y
1= −x
1+3 czyli y
1=−3−3=....
y
2= −x
2−3=... rozumiesz juz?
10 cze 15:39
Mateusz:
poprawka:
y
1= −x
1+3= −(−3)+3=.....
10 cze 15:41
Mateusz:
i wtedy otrzymujesz punkty wspolne albo punkt jesli delta jest rowna zero
np A=(x1,y1) B=(x2,y2)
10 cze 15:46
Jaryn: Masz literówkę, zamiast +3 ma być −3

Dlatego zajęło mi to chwilę żeby się odnaleźć

Ale
tak to wszystko już rozumiem, dzięki wielkie chłopie

Niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi
10 cze 15:58
Mateusz:
aha

no to fajnie że juz łapiesz no drobny błąd w znaku

do dzieci najpierw potrzebna jest
jeszcze jakaś niewiasta
10 cze 16:00
Jaryn: A to i niewiasta się znajdzie za dobre uczynki
10 cze 16:01
gimbus: co za debil pomylił się. żal pl lol xd xd xd yolo $wag
12 lut 17:53