matematykaszkolna.pl
Przecięcie funkcji liniowej i kwadratowej Jaryn: Witam, mam problem... Mam napisać program, który po wczytaniu parametrów funkcji kwadratowej i liniowej wypisuje czy są 2,1 czy nie ma punktów wspólnych... Tylko, że nie wiem jak to zrobić pod względem matematycznym. Jeśli mam podaną funkcję 2x2+4x−6 oraz −x−3, jak obliczyć punkty wspólne?
10 cze 14:51
Mateusz: Rozwiązac układ rownan {y= 2x2+4x−6 {y= −x+3 z tego wyjdzie rownanie kwadratowe wiec mozesz spokojnie np zdefiniować funkcje obliczania delty
10 cze 15:05
Jaryn: Dzięki bardzo. Dochodzę do równania y=2x2+5x−3 Δ=49 Δ=7 x1=−3 x2=12 Tylko skąd wziąć parametry y? Powinno wyjść 0 i −312
10 cze 15:12
Mateusz: podstawiasz wyliczone x−y np do y= −x+3 i wyznaczasz y1 i y2
10 cze 15:22
Mateusz: Tyle ze u ciebie program ma za zadanie tylko stwierdzic czy są punkty a nie je wypisac(jak w poleceniu) więc tutaj wystarczy ze jak funkcja obliczy delte to wystarczy zbadac jej znak Δ>0−dwa punkty wspolne Δ<0−brak punktów Δ=0 jeden punkt wspolny proponuje to zrobic na dwóch funkcjach elegancko jeśli miałes funkcje na programowaniu pierwsza funkcja −funkcja obliczająca delte druga−rozwiązania układu równan
10 cze 15:27
Jaryn: Wypisanie czy istnieją to pierwszy podpunkt, najpierw chciałem zacząć od podstaw emotka Kolejny podpunkt to właśnie wypisanie ich, z funkcjami sobie poradzę, chodziło mi o rozwiązanie matematyczne, tylko nie bardzo rozumiem Twój przedostatni post − "podstawiasz wyliczone x−y", gdy podstawię −3 do równania kwadratowego wychodzi mi 0 − dobrze. gdy podstawię do liniowego wychodzi 6, źle. Gdy podstawię 12 do kwadratowego wychodzi 0, źle, gdy do liniowego też źle. Coś chyba źle zrozumiałem.
10 cze 15:34
Mateusz: ale nie podstawiasz tego do tego rownania kwadratowego ktore otrzymałes z przekształceń układu rownan bo tu zawsze wyjdzie ci zero emotka podstawiasz te wyliczone x1 i x2 do np y= −x−3 czyli ktoregos rownania z układu i tak np: y1= −x1+3 czyli y1=−3−3=.... y2= −x2−3=... rozumiesz juz?
10 cze 15:39
Mateusz: poprawka: y1= −x1+3= −(−3)+3=.....
 1 
y2= −x2+3 = −

−3=...
 2 
10 cze 15:41
Mateusz: i wtedy otrzymujesz punkty wspolne albo punkt jesli delta jest rowna zero np A=(x1,y1) B=(x2,y2)
10 cze 15:46
Jaryn: Masz literówkę, zamiast +3 ma być −3 emotka Dlatego zajęło mi to chwilę żeby się odnaleźć Ale tak to wszystko już rozumiem, dzięki wielkie chłopie emotka Niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi
10 cze 15:58
Mateusz: aha emotka no to fajnie że juz łapiesz no drobny błąd w znaku do dzieci najpierw potrzebna jest jeszcze jakaś niewiasta
10 cze 16:00
Jaryn: A to i niewiasta się znajdzie za dobre uczynki
10 cze 16:01
gimbus: co za debil pomylił się. żal pl lol xd xd xd yolo $wag
12 lut 17:53