matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz wzór funkcji liniowej f, która spełnia warunki
anyone:
f(0) = 0 i f(√2) = 2
12 lut 19:46
agulka:
Wzór f. liniowej to y=ax+b. Funkcja ta przechodzi przez punkty A=(0,0) i B=(
√
2
,2). Należy rozwiązać układ równań:
⎧
0=a*0+b
⎩
2=a*
√
2
+b
⎧
b=0
⎩
2=a*
√
2
+0
⎧
b=0
⎩
a=
√
2
Czyli y=
√
2
x
12 lut 20:06