Całka nieoznaczona. Pierwiastek z (1+lnx), przez (xlnx).
Filip: Witam, uczę się do sesji, lecz nie potrafię rozwiązać tego zadania:
Proszę o pomoc

.
Próbowałem to rozwiązywać na różne sposoby. Zatrzymywałem się w momencie kiedy po kilkukrotnym
podstawieniu wychodziło mi:
11 lut 20:46
Krzysiek: na początek podstawienie u=√t, u2=t, 2udu=dt
11 lut 20:50
Filip: Gdyby tak założyć, to wychodziłoby:
Dalsze działanie trzeba wykonać przez podstawianie, czy poprzez części?
Gdy próbowałem to wykonać poprzez części, wyszło mi coś takiego:
| | 1 | | u − 1 | | 1 | | u − 1 | |
u2 * |
| ln | |
| | − ∫ 2u * |
| ln | |
| | du |
| | 2 | | u + 1 | | 2 | | u + 1 | |
11 lut 21:12
ZKS:
Rozkład na ułamki proste.
11 lut 21:16
Filip: Nie widzę możliwości obliczenia tego w tym momencie za pomocą ułamków prostych

.
11 lut 21:48
ZKS:
| u2 | | u2 − 1 + 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| u2 − 1 | | u2 − 1 | | u2 − 1 | |
Już widać?
11 lut 22:28
Filip: Tak, dzięki wielkie

.
11 lut 22:50
pigor: ..., czyli tak :
| | √1+lnx | |
∫ |
| dx=|√1+lnx=t,1+lnx=t2 ,lnx=t2−1,dxx=2tdt|= |
| | xlnx | |
| | t | | t2dt | | dt | |
= ∫ |
| *2tdt= 2 ∫ |
| = 2 ∫dt− 2 ∫ |
| = ... |
| | t2−1 | | t2−1 | | (t−1)(t+1) | |
12 lut 02:07