Oblicz granice funkcji
Domi: Witam.
Mam problem z granicą funkcji:
xn −1 / x−1 według odpowiedzi poprawnym wynikiem jest n.
n−jest liczbą naturalną.
11 lut 22:51
11 lut 22:53
zombi: Rozumiem, że x→1
lim U(xn−1)(x−1) = lim xn−1 + ... + 1 = n*1= n
11 lut 22:54
wredulus_pospolitus:
no i

w czym tkwi problem

a może być zapisał to w ułamku i napisał 'lim' ... i napisał do czego dąży 'x'
mamy się wszystkiego domyślać sami
11 lut 22:54
Domi: Przepraszam, pisałam tak na szybko.
Jednak nadal nie rozumiem rozwiązania które podał Zombi
11 lut 23:29
wredulus_pospolitus:
to może inaczej ... regułę de'Hospitala znamy
11 lut 23:30
Domi: Tak mi się zdaje.
11 lut 23:37
Domi: Ok juz rozumiem, dziekuje
11 lut 23:38
Domi: A mam jeszcze takie inne pytanie, może okazać się głupie, no ale. Czy jeżeli w przykładzie
stosuje regułę de'Hospitala to muszę to jakoś zaznaczyć? Słyszałam ze tak, jednak nigdzie nie
mogę tego znaleźć, i teraz nie jestem pewna.
11 lut 23:40
wredulus_pospolitus:
oczywiście
w momencie stosowania reguły pisze się literkę H pod znakiem = ... (a ponad znakiem '=' tym
| | = | |
symbolu nieoznaczonego) −> |
| (tylko bez kreski ułamkowej  |
| | H | |
11 lut 23:43
11 lut 23:44
Domi: Dziekuję bardzo za pomoc
11 lut 23:49