...
Kuba: Rozwiąż równanie:
b) U:{k−3}{k−6}=0
ustaliłem dziedzinę, ale nie wiem, co mam dalej zrobić. Pomoże ktoś?
12 lut 01:44
Janek191:
a) Nie ma rozwiązania
k− 3 = 0
k = 3
=====
12 lut 01:50
Kuba: A w a) nie ma rozwiązania, ponieważ by wyszło coś takiego? 1=0 ? Przepraszam, ale jestem
kiepski z matmy
12 lut 09:51
PW: W a) nie ma rozwiązania, bo
ułamek przyjmuje wartość zero tylko wtedy, gdy licznik jest zerem.
Nawet nie trzeba ustalać dziedziny − jaka by nie była, to licznik jest równy 1, a nie 0.
12 lut 10:46
Kuba: | | 2x+5 | | x+2 | |
A w przykładzie |
| = |
| Dlaczego nie ma rozwiązania? |
| | x+3 | | x+3 | |
12 lut 10:56
J: Bo potencjalne rozwiązanie x = −3 jest wykluczone przez dziedzinę: x ≠ −3
12 lut 10:58
12 lut 11:10
12 lut 11:12