Jaki będzie okres wahań wahadła?
Krzysztof Jarzyna: Mam problem z zadaniem fizyki. Fizyka to nie matematyka, ale wszak i tu i tu trzeba
wykazać się logicznym myśleniem i umiejętnością liczenia.

W wagonie poruszającym się poziomo z przyspieszeniem a zawieszono wahadło matematyczne o
długości l. Jaki będzie okres wahań wahadła?
24 mar 21:31
Jakub: Normalnie przyspieszenie ziemskie jest skierowane pionowo w dół i ma wartość
g≈9,81ms2.
W tym wagonie dochodzi przyspieszenie "a". Wektory przyspieszeń można narysować tak
a
←−−−−|
/ |
/ | g
/ |
Cieżko to narysować. W każdym razie dodajesz wektor "a" do wektora "g". Suma wektorów to
przekątna prostokąta.
Długość tej przekątnej to z Pitagorasa a2 = √a2+g2
Wzór na okres wahań wahadła do T = 2π√l/g
No ale w wagonie przyspieszenie to nie g tylko a2 jak policzyłem, czyli
T = 2π√l/a2.
Teraz wstaw za a2 wyliczony pierwiastek i masz wynik.
24 mar 22:08
Krzysztof Jarzyna: Dziękuję serdecznie za fachową pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysztof Jarzyna
24 mar 22:16
rzykładów: δπΔ∞⊂∫≤⊂⊂≥Ωrzykładów
12 lut 19:52