calka oznaczona
help: | | dx | |
∫ |
| . W odpowiedzi ma niby być ln|x+√x2+9| |
| | √x2+9 | |
Niestety nie wiem skąd to się bierze.
12 lut 13:32
asdf:
Offtopic:
to nie jest całka oznaczona ( patrzy tytuł ).
12 lut 13:48
PW: Uczymy się tych całek na pamięć jak tabliczki mnożenia (są w zestawie wzorów).
Niedowiarki sprawdzają przez różniczkowanie.
Łebscy faceci potrafią pokazać jak do tego dojść.
Wybierz kategorię do której chcesz należeć.
12 lut 14:22
Trivial:
Całka na poziomie przedszkola.

"Idzie" kilka metod.
1) x = 3sinh(u)
2)
√x2+9 = u + x
3)
√x2+9 = u − x
| | dx | |
4) Wzór ∫ |
| = ln|x + √x2+k| + c, k > 0 |
| | √x2+k | |
12 lut 14:41