pierwiastki funkcja kwadratowa
Kasia: wyrażenie √x2−8x+16 − √x2+8x+16 dla −4<x<4 jest równe
12 lut 19:02
Kasia: może mi ktoś wytłumaczyć, powiedzieć co trzeba zrobić? odp: A) 0 B) 8 C) −8 D) −2x
w odpowiedziach jest −2x
12 lut 19:04
ZKS:
Szukaj wzorów skróconego mnożenia pod pierwiastkami i wykorzystaj własność
√x2 = |x|.
12 lut 19:06
bezendu:
|x−4|−|x+4|
12 lut 19:07
xyz: √x2−8x+16 = √(x−4)2
√x2+8x+16 = √(x+4)2
√a2 = |a|
x∊(−4,4)
√(x−4)2 − √(x+4)2 = 0
|x−4| − |x+4| = 0
−x−x+4−4 = 0
−2x = 0
x=0
12 lut 19:15
Kasia: nie rozumiem...może ktoś mi to rozpisać? wtedy łatwiej by mi było zrozumieć...
12 lut 19:15
Kasia: o już ok
12 lut 19:15
xyz: błąd. Kończymy na −2x
12 lut 19:16