d
Radek:
| | 5 | |
Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki że cos2α= |
| +sin2α |
| | 4 | |
sprzeczność
ok?
12 lut 00:07
Ajtek:
Okej

.
12 lut 00:08
ZKS:
Mogłeś skorzystać również z tego że
cos2(x) − sin2(x) = cos(2x).
Jeszcze brakuje uzasadnienia dlaczego jest sprzeczność.
12 lut 00:09
Radek:
nie istnieje kwadrat liczby ujemnej
12 lut 00:20
zawodus: Kwadrat liczby ujemnej istnieje
12 lut 00:26
Radek: żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej
12 lut 00:28
zawodus: Teraz ok. (rzeczywista)
12 lut 00:30
ICSP: Dla dowolnej liczby rzeczywistej x mamy:
| | 5 | | 5 | |
L = cos2x ≤ 1 < |
| ≤ |
| + sin2x = P |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | |
stąd: cos2x < |
| + sin2x |
| | 4 | |
12 lut 00:37