.
Piotr 10: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
wynosi 450, a odległość wierzchołka ostrosłupa od środka kuli wpisanej w ten ostrosłup równa
jest 3. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Można prosić o rysunek? Chodzi mi jak wygląda ostrosłup w którym wpisana jest kula
11 lut 20:55
Saizou :

jakoś tak
11 lut 21:01
Saizou : czy pole boczne to 144
√5
11 lut 21:05
Piotr 10: Nie wiem, nie mam odpowiedzi, a jeszcze nie liczyłem, bo piszę wypracowanie z polaka
11 lut 21:08
Saizou :

jak by co to niebieskie kropki są styczne do ścian i podstawy ostrosłupa
11 lut 21:10
Piotr 10: Spoko, już kończę pisać i zaraz spróbuje to zrobić
11 lut 21:11
Mila:

Koło wielkie kuli jest styczne (m.in.) do boków ΔFES, stąd obliczysz r.
|PS|=3
ΔFES−Δprostokątny, α=45
o
11 lut 21:18
Piotr 10: Jak mam wyliczyć ten promień? Bo mając promień policzę sobie wysokość ostrosłupa, potem
wysokość ściany bocznej, a następnie krawędź podstawy
11 lut 21:24
Saizou :
jaką miarę ma kąt PSE
11 lut 21:25
11 lut 21:27
Piotr 10: ?
11 lut 21:31
11 lut 21:37
Mila:
Tak, SP jest przekątną kwadratu o boku r.
11 lut 21:42
Piotr 10: | | 6+3√2 | |
Czyli H−r=3 , H=3+r = |
| |
| | 2 | |
H − wysokość ostrosłupa
h − wysokość ściany bocznej
a − długość krawędzi podstawy
a=2*H=6+3
√2
| | 6+3√2 | |
Pb=2*a*h=2*(6+3√2)*( |
| )= |
| | √2 | |
Dobrze ?
11 lut 21:54
Saizou : a uprość to jeszcze
11 lut 22:00
Piotr 10: Ale jest ok ?
11 lut 22:01
Piotr 10: chyba źle mam, bo nie zgadza się z Twoim wynikiem
11 lut 22:03
Saizou : mój wynik jest zły

a prawidłowy to chyba 54
√2+72, jeśli tym razem się nie pomyliłem xd
11 lut 22:05
Piotr 10: Właśnie mam taki sam, ok dzięki wielkie
11 lut 22:06
Saizou : proszę, ale to
Mila zasługuje na podziękowanie
11 lut 22:06
Piotr 10: Dzięki
Mila też
11 lut 22:07
Mila:
a=2H
a=(6+3
√2) dlaczego?
h
b=SE=H
√2
| | 1 | | 1 | |
PΔBCS= |
| a*H= |
| *2H*H=H2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 6+3√2 | |
Pb=4H2=4*( |
| )2=(36+36√2+18)= |
| | 2 | |
=(54+36
√2)=18(3+2
√2)
11 lut 22:35
Mila:
Jeszcze raz sprawdzajcie Panowie.
11 lut 22:39
Saizou :
3=r
√2
| | 1 | | 3√2 | | 6+3√2 | |
H= |
| a=3+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a=6+3
√2
| | 6+3√2 | | 6√2+6 | |
h=H√2= |
| *√2= |
| =3√2+3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Pb=4* |
| ah=4* |
| (6+3√2)(3√2+3)=2(18√2+18+18+9√2)=2(27√2+36)=72+54√2 |
| | 2 | | 2 | |
11 lut 22:43