...
52: Oblicz granicę:
x→0
29 sty 21:57
Godzio:
Przemnóż licznik i mianownik przez "sprzężenia" licznika i mianownika (to samo tylko, że z
pluse)
29 sty 22:04
52: Hmm. Nie czaje ...
29 sty 22:09
Mila:
| √1−x−1 | | √x+4+2 | | (√1−x−1)*(√x+4+2) | |
| * |
| = |
| = |
| √x+4−2 | | √x+4+2 | | (x+4−4 | |
| | (√1−x−1)*(√x+4+2) | | (√1−x−1)*(√x+4+2) | | (√1−x+1) | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | x | | x | | (√1−x+1) | |
| | (1−x−1)*(√x+4+2) | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| | x | | (√1−x+1) | |
| | −1*(√x+4+2) | |
limx→0 |
| =−2 |
| | (√1−x+1) | |
29 sty 22:30
52: Dziękuję bardzo

Dla Pani
Mila i paru innych pomagających, to ordery powinny być
30 sty 14:27
Mila:
Tymczasem za drobną uwagę porządkową otrzymujemy często agresywne komentarze.
Pozdrawiam grzecznego forumowicza.
30 sty 15:26
52: Czy jeśli mam taki przykład :
x−>2
to konieczne jest mnożenie przez "sprzężenia" czy wystarczy jak rozłożę mianownik i skrócę z
licznikiem ?
10 lut 14:45
52:
10 lut 16:58
Godzio:
Mnożysz licznik i mianownik przez √x − 1 + 1, a mianownik rozkładasz
x3 − 2x2 + x − 2 = x2(x − 2) + (x − 2) = (x − 2)(x2 + 1)
10 lut 17:00
52: Dzięki, zrobiłem trochę inaczej i też wyszło.
Dzięki
12 lut 17:05