Ciągi i trygonometria
maramasike:
1. Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym suma czwartego i ósmego wyrazu wynosi −7/3, a iloczyn
drugiego i trzeciego wyrazu jest równy −1/36.
2. Suma pierwszego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 34, a różnica ósmego i
trzeciego wyrazu wynosi 5{2}. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
3. Dany jest ciąg arytmetyczny (an). Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty o
współrzędnych (n, an), jeśli wiadomo, że:
a) a1=7, r=0
b) a1=5, r=−3.
4. Zbuduj kąt α, 0 stopni<α<90 stopni, wiedząc, że:
a) sinα=2/3
b)cosα=4/5
c)tgα=3
d)ctgα=2.
12 lut 14:50
J: Zad 1)
| | 7 | | 7 | |
a4 + a8 = − |
| ⇔ a1 +3r + a1 + 7r = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
a2 * a3 = − |
| ⇔ (a1 + r)(a1 + 2r) = − |
| |
| | 36 | | 36 | |
Układ równań o dwóch niewiadomych; a
1 i r
12 lut 14:55
Janek191:
Np. 1
Korzystamy z wzoru a
n = a
1 + ( n − 1)*r
więc mamy
| | −7 | | − 7 | |
a4 + a8 = |
| ⇒ (a1 + 3r) + ( a1 + 7r) = |
| / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 | | −1 | |
a2*a3 = |
| ⇒ ( a1 + r)*( a1 + 2r) = |
| / *36 |
| | 36 | | 36 | |
| | 7 | |
6 a1 + 30 r = − 7 ⇒ 6 a1 = − 30 r − 7 ⇒ a1 = − 5r − |
| |
| | 6 | |
36*(a
12 + 2a
1 r + a
1 r + 2 r
2 )= − 1
36*( a
12 + 3a
1 r + 2 r
2) = − 1
itd.
12 lut 14:59
J: Myśle "Janek191",że ... daremny trud
12 lut 15:00
Janek191:

z.4
| | 2 | | y | | 2 | |
0o < α < 90o i sin α = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ y = 2 i r = 3 |
| | 3 | | r | | 2 | |
x
2 + y
2 = r
2 ⇒ x
2 = r
2 − y
2 = 3
2 − 2
2 = 9 − 4 = 5 ⇒ x =
√5
12 lut 15:09
maramasike: dziękuję bardzo

prosiłabym jeszcze o jakąś podpowiedź, jak rozwiązać zad. 3
15 lut 13:21
J: a) Jeżeli a1 = 7 i r = 0,to jest to ciąg stały.Wszystkie jego wyrazy są równe 7 i należą do
prostej o równaniu y = 7
15 lut 13:30
J: b) wyznacz 2 wyrazy tego ciągu i napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A(1,a1) i B(2,a2)
15 lut 13:33