Potrzebuję szybkiej pomocy
Piszczal: 1. Cenę towaru obniżono o x%. O ile procent należy podwyższyć nową cenę, aby końcowa cena
towaru była równa początkowej?
2. Cenę towaru zwiększono o x%. Otrzymaną cenę ponownie podwyższono o x%. O ile procent końcowa
cena towaru jest większa od początkowej?
3. Wykaż, że jeśli a/b = c/d i a≠b, to (c−d)/(a−b) = d/b
11 lut 23:28
wredulus_pospolitus:
1) 100% −−−− stara cena
(100−x)% −−−− nowa cena
(100−x)% + ile*((100−x)%) = 100%
11 lut 23:32
Piszczal: mam w odpowiedzi że powinno wyjść o x%/1−x%
11 lut 23:34
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... to policzy to co napisałem i sprawdź czy wyjdzie to co masz w odpowiedzi
11 lut 23:35
Eta:
1/ c −− cena początkowa i jednocześnie cena końcowa
p −− procent podwyżki
c= c*(1−x%)*(1+p) /:c
| | 1 | | 1 | | 1−1+x% | | x% | |
(1−x%)(1+p)=1 ⇒ 1+p= |
| ⇒ p= |
| −1= |
| = |
| |
| | 1−x% | | 1−x% | | 1−x% | | 1−x% | |
11 lut 23:56
Piszczal: oki

dzięki, a dowód umie ktoś rozpisać ? ;>
12 lut 00:08
Eta:
| | a | | c | | a−b | | c−d | | d | |
|
| −1= |
| −1 ⇔ |
| = |
| /* |
| |
| | b | | d | | b | | d | | a−b | |
c.n.u
12 lut 00:28
Piszczal: wielkie dzieeeeeeeeeeeeekiiii
12 lut 00:30
Eta:
12 lut 00:41
pigor: ..., lub
| | a−b | | c−d | | c−d | | d | |
... ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| i tyle c.n.w. z własności proporcji |
| | b | | d | | a−b | | c | |
jako, że stały iloczyn wyrazów skrajnych i środkowych jest przemienny. ...
12 lut 00:43
Eta:
12 lut 00:45
pigor: ...,1). Cenę towaru obniżono o x%. O ile procent należy
podwyższyć nową cenę, aby końcowa cena towaru była równa
początkowej ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., lub niech
p%= ? − szukany procent,c − początkowa cena
towaru, to
(100−x)%c ⇒
(100+p)%(100−x)%c= c ⇔ (1+p%)(1−x%)= 1 ⇔
⇔ 1+p%=
11−x% ⇔ p%=
11−x%−1 ⇔ p%=
1−1+x%1−x% ⇔
⇔
p%= x%1−x% − szukany
procent podwyżki . ...
12 lut 00:58
Eta:
Ejjjjj
pigor nudzisz się ?

Czym różni się Twoje rozwiązanie od podanego przeze mnie ( chyba tylko
kolorami
12 lut 01:02
pigor: ..., o kurcze, w poście z godziny 00;43 walnąłem się,
miało być po "wymianie" wyrazów skrajnych i środkowych
| | d | | c−d | |
tak : ... ⇔ |
| = |
| . |
| | b | | a−b | |
12 lut 01:06
Eta:
I dobrze Ci tak
12 lut 01:07
pigor: ..., tak, między innymi kolorami .
12 lut 01:08
Eta:
12 lut 01:10
pigor: ..., 2. Cenę towaru zwiększono o x%. Otrzymaną cenę ponownie
podwyższono o x%. O ile procent końcowa cena towaru jest większa od
początkowej ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc w konwencji zapisu analogicznej jak w 1)
z warunków podwyżki np. tak :
| | (100+x)2 | |
c → (100+x)%c → (100+x)%*(100+x)%c= |
| %c i tyle, |
| | 100 | |
| | (100+x)2 | |
ale może w odp, być np. tak : = |
| % c = (100+x10)2%c= |
| | 102 | |
=
(10+0,1x)2% c
12 lut 01:23