funkcja wymierna
mateusz93: Dobry wieczór, mam takie zadanko na liście i nie wiem jak je zrobić, proszę o radę,
pomoc/wynik. Szczerze mówiąc, najbardziej zależałoby mi na rozwiązaniu zadania krok po kroku,
abym mógł to zrozumieć i następne rozwiązywać samodzielnie.
Funkcję wymierną przedstawić w postaci sumy rzeczywistych ułamków prostych
| | 2x2−7x+10 | |
f(x) = |
| |
| | x3−x2+4x−4 | |
PW: Mianownik jest cacy, łatwo się rozkłada:
x
2(x−1) + 4(x−1) = (x−1)(x
2+4).
Przy pewnej wprawie można nawet zgadnąć:
2x
2−7x+10 = x
2+4 + (x−1)(x−6)
− badane wyrażenie wymierne ma postać
| | 2x2−7x+10 | | x2+4+(x−1)(x−6) | | 1 | | x−6 | |
|
| = |
| = |
| + |
| . |
| | (x−1)(x2+4) | | (x−1)(x2+4) | | x−1 | | x2+4 | |
Jest na to "mechaniczny" sposób polegający na rozwiązaniu uładu równań.