matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo prosze o sprawdzenie
mik:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x) =
−x
x
2
+16
D
f
: x∊R f'(x) =
x
2
−16
(x
2
+16)
2
f'(x) = 0 ⇒ x
2
− 16 = 0 x
2
= 16 x
1
= −4 ∊D
f
x
2
= 4 ∊D
f
Funkcja osiąga lokalne minimum w x=4, a maksimum x=−4
12 lut 17:41