jerey: rzucamy symetryczną ośmiościenną kostką do gry, na sciankach ktorej umieszczono liczby od 1 do
8. niech A oznacza zdarzenie , ze wypadło mniej niż osiem oczek, a B − zdarzenie ze wypadła
parzysta liczba oczek. Wowczas
P(A∪B)=P(A) P(A\B)=P(B) P(A∩B)= P(B) P(B\A)=0
i teraz nie wiem czy dobrze rozumuje
rzucamy symetryczną osmiescienna kostka do gry to przestrzen zdarzen to Ω=8
A= wypadło mniej niz 8 oczek czyli mozliwosci . 1,2,3,4,5,6,7 A=7
B= wypadła parzysta liczba oczek 2,4,6,8 B=4
jak rozwiazac mając tylko prawdopodob zdarzen A i B nie majac czesci wspolnej i sumy tych
zdarzen?