pom
lala: Dany jest wielomian W(x) = −2x3 + kx2 + 4x − 8
a) Wyznacz wartość parametru k ,tak aby reszta zdzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+1)
była równa −6
b) Dla znalezionej wartości rozłóż parametr ka na czynniki liniowe
c) Rozwiąż równanie W(x+1) = −3x3+5x−2
zrobiłam a) i k = 4
b) 2(x−2)(√2−x)(√2 +x),,, nie wiem co z c...
11 lut 22:19
wredulus_pospolitus:
a)
ok
b)
ok
c)
W(x) = −2x3+4x2+4x−8
więc W(x+1) = −2(x+1)3 +4(x+1)2+4(x+1)−8
podstawiasz ... rozwiązujesz ...
11 lut 22:22
lala: no , tak nie pomyślałam..
11 lut 22:24