stereometria
luna: W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę o promieniu 1. Oblicz:
a) objętość graniastosłupa
b) sinus kąta między płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i przeciwległy wierzchołek
drugiej podstawy a podstawą graniastosłupa
Udało mi się jedynie zauważyć, że wysokość graniastosłupa to będzie 2r, czyli 2
12 lut 17:01
Ferrari22: a)V=Pp x H
R=1/3hp
R=a√3/6, czyli 1=a√3/6, czyli a=6√3/3
Pp to jest pole trójkąta równobocznego = a2√3/4
Jeżeli kula jest w graniastosłupie to słusznie zauważyłeś, że 2R =H, czyli H=2
V=a2√3/4 x 2= 6√3
17 mar 22:17
skipp: γγγγγβββααα←∫
16 kwi 19:46