równanie zespolone
śrubka22: równanie zespolone. zrobiłem to poprzez rozpisanie z jako x+yi i poprzez przyrównanie do siebie
strony rzeczywistej i strony urojonej. układ równań i wyszły mi dwie pary rozwiązań x i y. z
tym, że jedna z tych par jak się okazało nie spełnia tego układu równań, a druga tak. nie wiem
co jest grane, proszęo pomoc.
z
2+4
z=5
to "z" które jest czerwone jest z sprzężonym

czyli tym takim z z kreseczką u góry
11 lut 20:50
11 lut 21:17
śrubka22: czyli są cztery rozwiązania?
to teraz to już kompletnie nie wiem jak to zrobić
11 lut 21:20
Mila:
(x+iy)2+4(x−yi)=5
Po uporzadkowaniu:
(x2−y2+4x−5)+(2xy−4y)i=0⇔
(x2−y2+4x−5)=0 i (2xy−4y)=0
Najpierw równanie:
(2xy−4y)=0⇔y=0 lub x=2
1o y=0⇔x2−0+4x−5=0⇔x2+4x−5=0
Δ=36
x=−5 lub x=1
Mamy dwa rozwiązania
z1=−5+0i ⇔z1=−5
z2=1+0i⇔z2=1
2o x=2
22−y2+8−5=0⇔y2=7⇔y=√7 lub y=−√7
Mamy dwa rozw.
z3=2+√7i
z4=2−√7i
spr
L3=(2+√7i)2+4*(2−√7i)=4+4√7i−7+8−4√7i=12−7=5=P
L4=(2−√7i)2+4*(2+√7i)=4−4√7i−7+8+4√7i=12−7=5=P
11 lut 21:38
Sławek:
Po podstawieniu z = x+iy otrzymujesz
x2+2ixy−y2+4x−4iy=5
Po uporządkowaniu
x2+4x−y2 +i*(2xy−4y)=5
Przyrównujesz do siebie części rzeczywiste i urojone obu stron równania i otrzymujesz układ
równań
x2+4x−y2=5,
2xy−4y=0
Rozwiązaniem drugiego to
x=2 lub y=0
Po kolei podstawiasz do pierwszego równania najpierw x=2 potem y=0 i otrzymujesz to co w linku
z poprzedniego postu.
11 lut 21:46