Wyznacz najmniejszą liczbę należącą do tej sumy.
Martyna: Suma pewnej liczby kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 6 dają resztę 3 jest
równa 2625. Wyznacz najmniejszą liczbę należącą do tej sumy, jeśli największą jest liczba 177.
11 lut 21:02
Domel: No ten ciąg arytmetyczny nie jest chyba zbyt skomplikowany

Jeżeli to są kolejne liczby ciągu podzielne przez 6 z resztą 3 to znaczy, że
r = 6
a
n = 177
S
n = 2625
Dalej to już
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
Dostaniesz 2 rozwiązania z czego tylko jedno będzie należało do N
11 lut 21:51
Mila:
a
n=3+(n−1)*6⇔a
n=6n−3, r=6
Począwszy od pewnego wyrazu zsumowano wyrazy tego ciagu.
b
n=b
1+(n−1)*6
177=b
1+6n−6
b
1=183−6n>0
S
n=U{b
1+177{2}*n
| | 183−6n+177 | |
2625= |
| *n stąd: |
| | 2 | |
n=25 lub n=35
b
1=183−6*25=183−150=33
lub b1=183−6*35=183−210<0
spr.
odp.
b
1=33 najmniejsza liczba należąca do tej sumy
11 lut 22:21
Martyna: Dzięki
11 lut 22:22