Kombinacja liniowa wektorów w postaci macierzy 2x2
hgv: Witam. Bardzo proszę o pomoc z zadaniem z zakresu algebry liniowej. Mam sprawdzić czy v jest
kombinacją liniową wektorów. Oto dane:
V − przestrzeń wektorowa
V = M2x2(R)
v = | −1 3 |
| 1 5 |
v1 = | −1 1 |
| 0 2 |
v2 = | 1 0 |
| −1 1 |
v3 = | 2 1 |
| 3 0 |
v, v1, v2, v3 to macierze. Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi z rozwiązaniem tego zadania?
11 lut 21:02
Krzysiek: sprawdź czy istnieją a,b,c∊R że:
v=av1+bv2+cv3
11 lut 21:17
hgv: Powstaje taki układ równań:
| ⎧ | −a+b+2c = −1 | |
| ⎜ | a+c = 3 | |
| ⎨ | −b+3c = 1 |
|
| ⎩ | 2a+b = 5 | |
Wyznaczam z drugiego równania
a = 3−c
Wyznaczam z trzeciego równania
b = 3c − 1
Podstawiam do pierwszego równania i wychodzi
c =
12
b =
12
a =
52
a, b, c ∊ R
Czy z tego wynika, że v jest kombinacją liniową wektorów?
11 lut 21:40
Krzysiek: czyli v jest kombinacją liniową wektorów v1,v2,v3
11 lut 21:46
hgv: Jednak nie będą kombinacją liniową. Układ jest sprzeczny. To tak na przyszłość piszę, gdyby
ktoś to odgrzebał.
11 lut 21:56
PW: Bo nie podstawiłeś do czwartego równania − to że po podstawieniu wyliczonych a i b do
pierwszego równania otrzymaliśmy jakąś trójkę liczb wcale nie oznacza, że po podstawieniu do
czwartego równania otrzymamy tę samą. Tak naprawdę rozwiązałeś układ trzech pierwszych równań
− czwarte w Twoim rozwiązaniu nie zaistniało.
11 lut 22:16