Bardzo proszę o rozwiązanie, mam jutro sprawdzian a nic nie umiem.
Karo: Stereometria
Zad.1.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy równa się d, a kąt nachylenia
przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy wynosi α.
a ) Obliczyć objętość graniastosłupa przyjmując :
d = 2√2 cm, α = 60 º.
b ) Wyznaczyć kąt β, jaki tworzy przekątna podstawy z przekątną ściany bocznej,
oraz zbadać jakie wartości może ten kąt przyjmować.
Zad.2.
Sześcian o krawędzi a = 12 cm rozcięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 º. Obliczyć pole i obwód otrzymanego przekroju.
Zad.3.
Obwód podstawy prostopadłościanu wynosi 34, a przekątna bryły ma długość 13√2 i tworzy z
podstawą kąt α = 45º. Obliczyć objętość tego prostopadłościanu i pole powierzchni przekroju
wyznaczonego przez tę przekątną i dłuższy bok podstawy.
Zad.4.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 48 cm, a pole
powierzchni całkowitej 90 cm2. Oblicz długości krawędzi graniastosłupa i jego objętość.
Zad.5.
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach a i b i kącie ostrym α. Kwadrat
krawędzi bocznej graniastosłupa równa się różnicy kwadratów przekątnych podstawy. Obliczyć
objętość i pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
Zad.6.
W prawidłowym czworokątnym graniastosłupie bok podstawy jest równy a, a kąt między przekątną a
ścianą boczną równa się α. Wyznaczyć objętość graniastosłupa.
Zad.7.
Przez przekątną podstawy i przekątne dwóch sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu
poprowadzono płaszczyznę nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α takim, że
tg α = ½.Obliczyę pole przekroju, jeśli wiadomo, że obwód podstawy wynosi 56, a długość
średnich boków podstawy różni się o 4.
Zad.8
Sześcian o krawędzi długości a=3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α =30º. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Rozwiąż to samo równanie w przypadku ogólnym, przyjmując, że α Є (0º,90º )
11 lut 22:43
wredulus_pospolitus:
ojjj ... tylko 8 zadań

czemu nie dałeś od razu 30
11 lut 22:45
Karo: jestem dziewczyną jak już, poza tym nie wymagam że ktoś zrobi wszystko, będę wdzięczna nawet z
jednego zadania.
11 lut 22:46
Alfa:

zad.4.
8a+4H = 48
P
c = 90
a,H=?
8a+4H = 48/:4
2a + H = 12
H = 12 − 2a
P
c = 2a
2+4aH
2a
2 + 4a(12 − 2a) = 90
2a
2 + 48a − 8a
2 − 90 = 0
−6a
2 + 48a − 90 = 0 /:(−2)
3a
2 − 24a + 45 = 0
Δ = 576 − 540 = 36
√Δ = 6
| | 24−6 | |
a1 = |
| = 3 => H1 = 12 − 6 = 6 |
| | 6 | |
| | 24+6 | |
a2 = |
| = 5 => H2 = 12 − 10 = 2 |
| | 6 | |
Są więc dwa takie graniastosłupy:
pierwszy o kr. podst.
a = 3cm i wysokości
H = 6cm
drugi o kr. podst.
a = 5cm i wysokości
H = 2cm
11 lut 23:12