pomocy
lala: równanie (x+5)(x+2m)(x−8) = 0 ma trzy rozwiązania, z których dwa są dodatnie. Zatem m może być
równe?
w odpowiedzi (a,b,c i d) jest napisane że b. −250, jak to obliczyć?
11 lut 20:48
lala: prosze o jakiś pomysł, bo nie wiem jak sie za to zabrać...
11 lut 20:53
ZKS:
Skoro to równanie ma mieć dwa dodatnie rozwiązania to z tego równania
odczytujemy je
(x + 5)(x + 2m)(x − 8) = 0
x = −5 ∨ x = −2m ∨ x = 8
widzimy że mamy jedno ujemne i jedno dodatnie a mamy mieć dwa dodatnie więc
−2m > 0 ⇒ m < 0. Czyli dwa rozwiązania dodatnie będziemy mieli jeżeli m jest mniejsze od 0.
11 lut 21:10