Planimetria
Patka: W okrąg o promieniu r wpisano sześciokąt foremny i trójkąt foremny. Znajdź stosunek pól tych
wielokątów.
Proszę o pomoc
11 lut 20:02
Jolanta: Zrobiłaś rysunek ?
11 lut 20:05
Patka: Mam taki poglądowy
11 lut 20:06
Jolanta: czemu jest równa dłuższa przekątna ?
11 lut 20:09
Patka: średnicy okręgu?;>
11 lut 20:10
Jolanta: czyli rysunek masz dobrze

sześciokąt składa sie z 6 trójkatów równobocznych ,bok a=r czyli
jego pole =6*pole trójkata wzór znasz?
11 lut 20:13
Patka: P=12 a h
11 lut 20:15
dero2005:
| | 3a2√3 | | 3R2√3 | |
a = R Ps = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | b2√3 | | 3R2√3 | |
b = R√3 Pt = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
11 lut 20:16
Patka: 1:2
11 lut 20:17
Jolanta: to wzór na wszystkie trójkaty a nas interesuje trójkat równoboczny
znasz zależność miedzy wysokością takiego trójkata a jego bokiem ?
11 lut 20:18
Patka: chodzi o 23 h i 13h ?
11 lut 20:19
Patka: a√32
11 lut 20:21
Jolanta: nie ,to jest zależnośc między wysokościa trójkąta równobocznego a promieniem okręgu opisanego
| | 2h | | 1h | |
na tym trójkącie R= |
| i wpisanego w ten trójkąt r= |
| |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 20:21
Jolanta: ten drugi dobrze.Teraz podstaw wysokość do wzoru na pole
11 lut 20:22
Patka: P= 12 a a√32
11 lut 20:24
11 lut 20:25
Patka: 3a2 √32
11 lut 20:28
Jolanta: teraz pole trójkąta
zależnośc miedzy bokiem i wysokością już sobie przypomniałyśmy
miedzy wysokościa i promieniem też , to spróbuj napisac wzór na pole
11 lut 20:30
Patka: P= a2√34
11 lut 20:33
Jolanta: | | 3R2*√3 | |
jeszcze do poprzedniego wzoru a=R Psz= |
| |
| | 2 | |
| | a*√3 | |
Patka wzór sie zgadza ale teraz musimy napisac ile wynosi to a h= |
| |
| | 3 | |
z tego a=
dalej zwiazek miedzy promieniem a wysokościa
11 lut 20:42
Jolanta: w mianowniku 2 oczywiście
11 lut 20:43
Patka: a=
23 a√32 ?
chyba się pogubiłąm
11 lut 20:47
Jolanta: w każdym trójkącie równobocznym mając wysokość h mozesz obliczyć bok a
2h=a
√3
w naszym wysokość jest powiązana z promieniem R
h=
11 lut 20:52
Jolanta: | | 2 | |
dzielisz obie strony przez |
| |
| | 3 | |
11 lut 20:56
Patka: h= 3R2 ?
11 lut 20:56
Jolanta: | | 2h | |
tak teraz podstawiamy do a= |
| |
| | √3 | |
11 lut 20:58
Patka: a= 6R√3
11 lut 21:01
Jolanta: naciskaj duże U jak piszesz ułamki co masz w liczniku ?
11 lut 21:03
11 lut 21:03
Jolanta: zapomniałąś o 2
teraz podstaw a do wzoru na pole trójkąta równobocznego
11 lut 21:05
11 lut 21:08
Jolanta: napisz po kolei bo zle jest
11 lut 21:11
Jolanta: Patka masz problem ?
11 lut 21:18
Patka: nie potrafię tego tu zapisać...
11 lut 21:19
Jolanta: jak piszesz ułamek z pierwiastkiem to musisz dwa razy }} nacisnać
dobrze skracasz przez 3
| | Psz | |
masz porównac te pola czyli |
| = |
| | Pt | |
11 lut 21:22
Patka: 2:1 ?
11 lut 21:24
Jolanta: | | 3R2√3 | | 4 | |
UP{sz}}{Pt}= |
| * |
| = |
| | 2 | | 3R2√3 | |
11 lut 21:25
Jolanta: tak 2 razy większe
11 lut 21:26
Patka: | | 4 | | 2 | |
to się skróci i zostaje |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | |
11 lut 21:27
Jolanta: Wszystko jasne ?
11 lut 21:28
Patka: tak

bardzo dziękuję za pomoc
11 lut 21:29
Jolanta:
11 lut 21:29