Witam! Czy wiecie może, która funkcja do danej jest odwrotna?
pysiek183: funkcją odwrotną do funkcji f(x) = 2 + log3 (x+2) będzie funkcja?
a) x = 3x − 2
b) x = 3x−2 − 2
c) x = logx+2 − 2
11 lut 23:06
wredulus_pospolitus:
no i

w czym problem
11 lut 23:08
Bogdan:
y = 2 + log3 (x + 2) dla x + 2 > 0
Wyznacz x
11 lut 23:09
Janek191:
y = 2 + log
3 ( x + 2) ; x + 2 > 0
y − 2 = log
3 ( x + 2)
3
y − 2 = x + 2
x = 3
y − 2 − 2
Odp. b)
Te odpowiedzi są źle przepisane

Powinno być
a) x = 3
y − 2 lub y = 3
x − 2
b) x = 3
y − 2 − 2 lub y = 3
x − 2 − 2
c) x = log
y + 2 ( −2) lub y = log
x + 2 ( −2)
12 lut 02:09