Dowodzenie - liceum
Mati: Prosiłbym o uzupełnienie, o korektę i o wskazówki do tego zadania. Nie wiem czy dobrze zacząłem
i czy mam wystarczająco wszystko aby udowodnić twierdzenie. Korzystałem ze wskazówek z tego
(jest tu też rysunek do tego zadania, nie umiem tutaj rysować więc zamieszczam link):
https://matematykaszkolna.pl/forum/235606.html
Odcinek AB jest przeciwprostokątną w dwóch trójkątach prostokątnych ACB i ADB, przy czym
trójkąt ADB jest równoramienny. Wykaż, że odcinek CD zawiera się w dwusiecznej kata prostego
ACB.
Teza: Odcinek CD zawiera się w dwusiecznej kąta ACB
Założenie: ΔADB jest równoramienny
Dowód: (∡ − chodziło mi o kąt

∡DAB = ∡DBA = (180−90):2 = 45 stopni
∡DBA = ∡ACD gdyż są oparte na tym samym łuku
Co dalej z tym udowadnianiem? Nie czaję tego, proszę o pomoc!