ZADANKO
K:
Taki wielomian:
x4−10x3+26x2−10x+1 = 0
7 wrz 17:39
ICSP: piszę
7 wrz 17:39
ICSP: Równanie : x
4 − 10x
3 + 26x
2 − 10x + 1 = 0 jest nazywane równaniem zwrotnym czyli równaniem w
postaci :
ax
4 + bx
3 + cx
2 + dx + a = 0
Aby je rozwiązać możemy użyć bardzo interesującej metody :
Najpierw pokażemy że x = 0 nie jest pierwiastkiem naszego wielomanu :
w(x) = x
4 − 10x
3 + 26x
2 − 10x + 1
w(0) = 1 ≠ 0 − x = 0 nie jest pierwiastkiem.
Teraz rozważamy nasze równanie dla x ≠ 0 − oznacza to że możemy je podzielić przez x
2 :
x
4 − 10x
3 + 26x
2 − 10x + 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
x2 − 10x + 26 − 10 |
| + |
| 2 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| − 10x − 10 |
| + 26 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| − 10(x + |
| ) + 26 = 0 |
| | x2 | | x | |
teraz zauważam że :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 = x2 + 2 + |
| inaczej : x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x | | x2 | | x2 | | x | |
podstawiając to do równania otrzymam :
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 2 − 10(x + |
| ) + 26 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 10(x + |
| ) + 24 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | |
biorę t = (x + |
| ) przy założeniu że x ≠ (−2;2) |
| | x | |
t
2 − 10t + 24 = 0
równanie kwadratowe o pierwiastkach : t
1 = 6, t
2 = 4
mam więc :
| | 1 | |
x + |
| = 6 ⇒ x2 − 6x + 1 = 0 ⇒ x = 3 ± 2√2 |
| | x | |
| | 1 | |
x + |
| = 4 ⇒ x2 − 4x + 1 = 0 ⇒ x = 2 ± √3 |
| | x | |
Odp : x = 2 ±
√3 v x = 3 ± 2
√2
7 wrz 17:50
Piotr:
fajny sposób
7 wrz 17:53
K:
Juz wiem czemu to bylo zadanie z gwiazdką, dzieki.
7 wrz 17:54
Piotr:
ICSP ta metode, ktora pokazales mozna stosowac tylko do rownan w postaci ax
4 + bx
3 +
cx
2 + dx + a = 0 ?
PS teraz wychodze ale bylbym wdzieczny za odpowiedz i male wyjasnienie
7 wrz 18:05
ZKS:
Chyba tylko dla takiej postaci ale niech lepiej ICSP napisze
ax4 + bx3 + cx2 + bx + a = 0.
7 wrz 18:09
ZKS:
| | 1 | |
ax4 + bx3 + cx2 + bx + a = 0 / * |
| zał. x ≠ 0 |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
ax2 + bx + c + b |
| + a |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
a(x2 + |
| ) + b(x + |
| ) + c = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
a((x + |
| )2 − 2) + b(x + |
| ) + c = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
a(x + |
| )2) − 2a + b(x + |
| ) + c = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
a(x + |
| )2 + b(x + |
| ) + c − 2a = 0 |
| | x | | x | |
at
2 + bt + c − 2a = 0
7 wrz 18:17
ICSP: Można rozwiązywać tym sposobem inne wielomiany :
a) Stosowanie tego dla funkcji kwadratowej jest raczej bezsensowne. Jednak np takie zadanie :
Wykaż że równanie : x
6 + 3x
5 + 6x
4 + 7x
3 + 6x
2 + 3x + 1 = 0 nie posiada pierwiastków
rzeczywistych.
1
o pokazuję ze x = 0 nie jest pierwiastkiem i zakładam rozwiązywanie równania dla x ≠ 0
w(1) = 1 ≠ 0
dzielę przez x
3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| + 3(x2 + |
| ) + 6(x + |
| ) + 7 = 0 |
| | x3 | | x2 | | x | |
teraz korzystam ze dwóch równości :
| | 1 | | 1 | |
pierwsza : x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 − wyprowadzenie pokazane wyżej . |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
druga : ( x + |
| )3 = x3 + |
| + 3(x + |
| ) ⇒ x3 + |
| = ( x + |
| | x | | x3 | | x | | x3 | |
Sprowadzamy więc nasze równanie do postaci :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( x + |
| )3 − 3(x + |
| ) + 3((x + |
| )2 − 2) + 6(x + |
| ) + 7 = 0 |
| | x | | x | | x | | x | |
t
3 − 3t + 3t
2 − 6 + 6t +7 = 0
t
3 + 3t
2+ 3t + 1 = 0
(t+1)
3 = 0
t = −1
wiemy że nasze równanie możemy zapisać w postaci :
(x
2 + x + 1)
3 = 0 a tu już widać sprzeczność.
Gratulacja dla tego kto zauwazy ten wzór skróconego mnożenia od razu
7 wrz 18:57
Piotr:
Dziękuję za odpowiedzi

Rozumiem, ze w tym pierwszym co pokazałeś współczynniki przy x
4 i wyraz wolny oraz x
3 i x
muszą być takie same ?
7 wrz 19:13
ICSP: 
− równie zwrotne

Ta metodę można używać
tylko przy rozwiązywaniu równań zwrotnych.
ZKS wiem ze można wyprowadzić gotowe wzory

Jednak wolę aby uczniowie potrafili rozłożyć
wielomian, a nie podstawić do gotowych wzorów
7 wrz 19:17
Piotr:
to chcialbym zauwazyc ze tam zapisales ax
4 + bx
3 + cx
2 +
dx + a = 0 . a o równaniach
zwrotnych do tej pory nie slyszalem

ale chyba kapuje o co chodzi

a
ZKS ładnie to
wyprowadził
7 wrz 19:22
ICSP: przy założeniu że b = d
7 wrz 19:23
Piotr:

Jeszcze
K moglby to wiedziec
7 wrz 19:25
ICSP: da się domyślić po nazwie oraz po współczynnikach równanie które analizowałem
7 wrz 19:49
AS: Podaję metodę wyliczenia pierwiastka kwadratowego z wielomianu
chyba o to chodziło
√4*x6 + 20*x5 + 17*x4 − 8*x3 + 34*x2 − 12*x + 9 = 2*x3 + 5*x2 − 2*x + 3
− 4*x6
−−−−−−−
20*x5 + 17*x4 − 8*x3 (4*x3 + 5*x2)*5*x2
− (20*x5 + 25*x4)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−8*x4 − 8*x3 + 34*x2 (4*x3 + 10*x2 − 2*x)*(−2*x)
− (−8*x4 − 20*x3 + 4*x2)
−−−−−−−−−−−−−−−
12*x3 + 30*x2 − 12*x + 9 (4*x3 + 10*x2 − 4*x + 3)*3
− (12*x3 + 30*x2 − 12*x + 9)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
12 lut 16:36
AS: Pomyłka w adresowaniu − miało być skierowane do problemu
podanego przez Zachariasza.
12 lut 16:52