rozkład różnicy zmiennych losowych
hera: Niech X i Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie wykładniczym o
gęstości:
[tex]f(x)=\begin{cases}e
−x&\text{dla } x>0\\ 0&\text{dla } x \le 0 \end{cases}[/tex]
widzę ,że forum nie ma LaTexa więc wklejam link do zadania:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=61209
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej Z=X−Y
Zadanie ze zbioru "Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna w zadaniach. Cz. 1,
Włodzimierz Krysicki, Jerzy Bartos"
11 lut 22:34
Krzysiek: P(Z≤z)=P(X−Y≤z)=∫∫x−y≤z,x≥0,y≥0f(x,y)dxdy
i korzystasz z niezależności zmiennych 'X' i 'Y' i wyliczasz całkę podwójną
11 lut 22:46
hera: dzięki za odpowiedź, ale wiele mi to nie pomogło bo nie potrafię wyznaczyć całki, nie mogę
sobie poradzić w ogóle z wyznaczeniem tego na rysunku. Czy mógłbyś mi jak krowa na rowie,krok
po kroku to wytłumaczyć?
12 lut 18:44
Krzysiek:

wyliczasz całkę w zależności od 'z'
czyli wstaw sobie kilka wartości 'z' (np. na rysunku masz: y=x−1,y=x+2,y=x−5)
i zobacz jaki jest obszar całkowania.
12 lut 18:56