Dla jakich wartości parametru
miko: Dane jest równanie |mx| + |m| = 4 z niewiadomą x.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania ?
11 lut 20:29
wredulus_pospolitus:
dla m≠0
11 lut 20:30
miko: a nie czasem m należy do R z wyłączeniem 0 i 4 ?
11 lut 20:34
wredulus_pospolitus:
ajjj
... m=4 może być, bo wtedy x=0 jest rozwiązaniem ... ale
m>4 −−−− brak rozwiązań
i te m=0 −−−− brak rozwiązań
m<−4 −−−− brak rozwiązań
11 lut 20:35
miko: To rozwiązanie jest tylko dla (−4;0) w sumie z (0:4) ?
11 lut 20:39
wredulus_pospolitus:
−4 i 4 także należą do wyniku
11 lut 20:41
miko: Ano tak. A mógłbyś mi dokładnie rozpisać jak to zrobiłeś ?
11 lut 20:42
wredulus_pospolitus:
|mx| + |m| = 4 <=> |mx| = 4−|m|
i zauważam, że 4−|m| <0 gdy |m| >4 <=> m>4 lub m<−4
11 lut 20:43
miko: I dlaczego to co ci wychodzi to jest to co jest brakiem rozwiązań, a nie odwrotnie ? Nigdy nie
robiłem tak jak ty...
11 lut 20:49