zadanie fizyczne
Michał: Witam, mam problem z zadaniem. Co prawda zadanie jest raczej fizyczne, ale pomyślałem,
że może ktoś będzie miał pomysł.
Wykres przedstawia zależność natężenia prądu elektrycznego w przewodzie o dł. 2m od
natężenia pola elektrostatycznego w tym przewodzie. Opór przewodnika wynosi:
a) 1 Ω
b) 2 Ω
c) 10 Ω
d) 20 Ω
Wykres wygląda tak:
http://zap.okuladocs.com/tw_files2/urls_18/1/d-165/165_html_bb89dc2.png
11 lut 18:02
Sławek:
U = E * d
gdzie
U − napięcie pomiędzy końcami przewodnika,
E − natężenie pola elektrycznego
d − długość przewodnika
z wykresu dla E = 1 V/m prąd wynosi I = 0,1 A
| | 1V/m * 2m | |
R = |
| = ..... |
| | 0,1A | |
11 lut 18:47
Michał: mówisz, że E to natężenie pola elektrycznego, ja w zadaniu mam podane natężenie pola
elektrostatycznego. Czy jest jakaś różnica we wzorach?
11 lut 19:51
Sławek:
Pole elektrostatyczne występuje wokół ładunków nieruchomych, a prąd elektryczny to z definicji
ruch ładunków elektrycznych.
11 lut 21:05
Michał: Dzięki za pomoc
11 lut 21:37