matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka trygonometryczna
mat:
∫
dx
2+tgx
. Robiłem to podstawieniami uniwersalnymi, ale wychodzi mi dziwna całka wielomianowa, może macie lepsze pomysły
12 lut 17:39
daras:
całki z wielomianów to najprostsze całki
12 lut 17:48
ZKS:
tg(x) = t ⇒ [tg
2
(x) + 1]dx = dt
dt
1
dt
1
t − 2
∫
=
∫
−
∫
dt
(2 + t)(t
2
+ 1)
5
t + 2
5
t
2
+ 1
12 lut 17:51