Błąd?
Spike: rozwiąż równianie
√1-3x+3+x=0
założenie: 1-3x≥0
1≥3x
1/3≥x x∈(-∞, 1/3>
√1-3x=(-1)(x+3) /2
(√1-3x)2=[(-1)(x+3)]2
I1-3xI=x2+6x+9
1-3x≥0 1-3x≤0
a)1-3x=x2+6x+9 b)1-3x=-x2-6x-9
1-3x-x2-6x-9=0 1-3x+x2+6x+9=0
-x2-9x-8=0 x2+3x+10=0
Δ=81-32=49 Δ=9-40=-31
√Δ=7 brak rozwiązania
x1=(9-7)/-2=-1
x2=(9+7)/-2=-8
x1 i x1 spełnia założenie x∈(-∞, 1/3>
I właśnie o to tutaj mi chodzi... jak powinno wyglądać prawidłowe założenie? Co ominąłem?
x2=-8 jest prawidłowym wynikiem, ale x1=-1 po podstawieniu nie daje równości.
5 mar 22:00
Spike: Czy chodziło tutaj tylko o to, żeby jeszcze na końcu sprawdzić wynik czy będzie
prawdziwy?
5 mar 22:10
Bogdan:
Uwaga 1.
√a 2 = a tu podnosimy do kwadratu √a
√a2 = |a| tu podnosimy do kwadratu a pod pierwiastkiem
√1 - 3x 2 = 1 - 3x a nie |1 - 3x|
5 mar 22:12
Bogdan:
Uwaga 2.
W równaniach z pierwiastkami parzystego stopnia zawsze należy sprawdzić
rozwiązanie, nie zawsze otrzymane rozwiązanie spełnia równanie. Wynika to
z podnoszenia do kwadratu w trakcie rozwiązywania wyrażenia z pierwiastkiem.
5 mar 22:15
Spike: Hmm, ale w zasadzie dorzucenie wart. bezwzgl. nie zmienia nić ( w tym przykładzie) oprócz
dowalenia sobie dodatkowego liczenia
5 mar 22:15
Spike: Ok, dzięki.
5 mar 22:15
Basia:
√1-3x = -x - 3
√1-3x ≥ 0 czyli
-x - 3 ≥ 0
-x ≥ 3
x ≤ -3
===============
5 mar 22:16
Bogdan:
dla x = -1:
ile jest √1 - 3x:
2 czy -2?
5 mar 22:17
Spike: Dzięki Basiu. O tym nie pomyślałem, żeby zastosować prawą stronę do wyznaczenia
przedziału.
5 mar 22:18
Bogdan:
Nieuzasadnione dowalenie czegoś w rozwiązaniu czyni to rozwiązanie
niepoprawnym rozwiązaniem, matematyka wyraża sie precyzyjnie.
5 mar 22:20
Basia:
przy tego rodzaju równaniach to konieczne, a często o tym zapominamy (nie tylko Ty !)
5 mar 22:20
Renacia: x−0,1(6x−3)=0,3(3x−9)
5 wrz 16:46
Asia: W ogóle nie jestem w stanie zrozumieć tego rozwiązania. Wydaje mi się, że jeśli równanie
√1−3x+3+x=0 podnosimy do kwadratu, to winno się otrzymać 1−3x+9+x2=0. W tym momencie
otrzymujemy x2−3x+10=0. Δ=9−4*1*10=−31. Delta jest ujemna, więc mamy brak rozwiązania.
11 lut 23:50
pigor: ..., lub np. tak : dane równanie
√1−3x+3+x=0 ⇔
√1−3x= −(x+3) ⇔ 1−3x= (x+3)
2 i 1−3x ≥ 0 i x+3 ≤ 0 ⇔
⇔ 1−3x=x
2+9+6x i 3x ≤ 1 i x ≤−3 ⇔
x2+9x+8=0 i x ≤
13 i x ≤ −3 ⇔
⇔ (
x= −1 v x= −8) i x ≤ −3 ⇔
x= −8 i to tyle . ...
12 lut 01:51
olka_krejzolka: X : 0, 3 = 1
X=
3 paź 19:26