matematykaszkolna.pl
What the fuck? :D Maslanek: Fukcjonał liniowy Wskazać dobre odpowiedzi Niech φ będzie funkcjonałem liniowym przestrzeni (Z2)2: (a) dim(kerφ)>0 (b) jeśli φ(e2)≠0, to φ(x,y)=y dla dowolnych x,y (c) jesli φ(e1)≠0 i φ(e2)≠0, to φ(x,y)=x+y dla dowolnych x,y. Moje rozumowanie Jest to przekształcenie z Z2 X Z2 do ciała R Co w związku z tym? φ(x,y)=αx+βy Szukając jądra: αx+βy=0
 β 
x=−

y
 α 
 β 
Ale x, y∊Z2. Więc

∊Z (całkowite)
 α 
Jeśli (x,y)=(0, 0), to ax+by=0 − ok. Jeśli (x,y)=(1, 0), to a=0 Jeśli (x,y)=(0, 1), to b=0 Jesli (x,y)=(1,1), to a+b=0 Ogólnie a=b=0 zawsze, więc dim(kerφ)=0? Czym są e1 i e2? Wektory bazy? Czyli odpowiednio (1,0) i (0,1)?
6 lut 22:48
Maslanek: Czyli prawdziwe byłoby wtedy tylko c?
6 lut 22:52
Maslanek: Z tych rozważań moich by w ogóle wychodziło, że żadna odpowiedź nie jest poprawna :(
6 lut 22:56
Maslanek: Hop do góry emotka
8 lut 00:01
bezendu: I hop na dół emotka
8 lut 00:02
MQ: A nie ma tu sprzeczności między b) i c)?
8 lut 00:05
Maslanek: Prawdopodobne To pytanie wielokrotnego wyboru Tylko chciałbym to zrozumieć ^^. A po przeczytaniu literatury jestem tak samo goły jak zaczynałem ją czytać
8 lut 00:10
M: Hop?
11 lut 14:32
Trivial: Niech V będzie przestrzenią liniową nad ciałem K. Przekształcenie φ: V → K nazywa się formą liniową albo funkcjonałem liniowym (bądź kowektorem), jeżeli jest ona liniowa, tj. spełnia ∀c,d∊K ∀x,y∊V φ(cx+dy) = c*φ(x) + d*φ(y) Jak powszechnie wiadomo, Z2 jest ciałem, więc podejrzewam, że w tym zadaniu mamy φ: Z22 → Z2. a) Nieistotne! Weźmy dowolne φ : K2 → K wtedy możemy zapisać φ(x) = a1x1 + a2x2 Szukając jądra rozwiązujemy równanie a1x1 + a2x2 = 0 Przypadek ak = 0, k dowolne dim(kerφ) > 0, gdyż możemy wziąć xk ≠ 0 oraz xm = 0, m ≠ k i otrzymamy φ(x) = 0. Przypadek ak ≠ 0, wszystkie k Z własności ciała, istnieje a1−1, takie że a1a1−1 = 1, a więc szukając jądra mamy x1 = −a1−1a2x2 Czyli znowu dim(kerφ) > 0. Zatem TAK.

nawias
1
nawias
nawias
0
nawias

nawias
0
nawias
nawias
1
nawias

Przyjmuję, że e1 =
oraz e2 =
(wektory bazy).

b) NIE, gdyż dla φ([x y]T) = x+y również mamy φ(e2) = φ([0 1]T) = 1 ≠ 0 c) TAK. W ciele Z2 mamy φ(u) ≠ 0 ⇒ φ(u) = 1. Natomiast z własności liniowości φ(x) = φ([x y]T) = φ(xe1 + ye2) = x*φ(e1) + y*φ(e2) = x + y Jeszcze jakby ktoś mógł na to zerknąć, gdyż nie czuję się zbyt pewnie jeśli chodzi o algebrę abstrakcyjną. [1]: http://pl.wikipedia.org/wiki/Forma_liniowa
12 lut 00:03
Trivial: Maslanek, co z tym funkcjonałem?
19 lut 16:26