What the fuck? :D
Maslanek: Fukcjonał liniowy
Wskazać dobre odpowiedzi
Niech φ będzie funkcjonałem liniowym przestrzeni (Z
2)
2:
(a) dim(kerφ)>0
(b) jeśli φ(e
2)≠0, to φ(x,y)=y dla dowolnych x,y
(c) jesli φ(e
1)≠0 i φ(e
2)≠0, to φ(x,y)=x+y dla dowolnych x,y.
Moje rozumowanie

Jest to przekształcenie z Z
2 X Z
2 do ciała R
Co w związku z tym?

φ(x,y)=αx+βy
Szukając jądra:
αx+βy=0
| | β | |
Ale x, y∊Z2. Więc |
| ∊Z (całkowite) |
| | α | |
Jeśli (x,y)=(0, 0), to ax+by=0 − ok.
Jeśli (x,y)=(1, 0), to a=0
Jeśli (x,y)=(0, 1), to b=0
Jesli (x,y)=(1,1), to a+b=0
Ogólnie a=b=0 zawsze, więc dim(kerφ)=0?
Czym są e
1 i e
2? Wektory bazy? Czyli odpowiednio (1,0) i (0,1)?
6 lut 22:48
Maslanek: Czyli prawdziwe byłoby wtedy tylko c?
6 lut 22:52
Maslanek: Z tych rozważań moich by w ogóle wychodziło, że żadna odpowiedź nie jest poprawna

:(
6 lut 22:56
Maslanek: Hop do góry
8 lut 00:01
bezendu: I hop na dół
8 lut 00:02
MQ: A nie ma tu sprzeczności między b) i c)?
8 lut 00:05
Maslanek: Prawdopodobne

To pytanie wielokrotnego wyboru

Tylko chciałbym to zrozumieć ^^. A po przeczytaniu literatury jestem tak samo goły jak
zaczynałem ją czytać
8 lut 00:10
M: Hop?
11 lut 14:32
Trivial:
Niech V będzie przestrzenią liniową nad ciałem K. Przekształcenie φ: V → K nazywa się formą
liniową albo funkcjonałem liniowym (bądź kowektorem), jeżeli jest ona liniowa, tj. spełnia
∀c,d∊K ∀
x,
y∊V φ(c
x+d
y) = c*φ(
x) + d*φ(
y)
Jak powszechnie wiadomo, Z
2 jest ciałem, więc podejrzewam, że w tym zadaniu mamy
φ: Z
22 → Z
2.
a) Nieistotne! Weźmy dowolne φ : K
2 → K wtedy możemy zapisać
φ(
x) = a
1x
1 + a
2x
2
Szukając jądra rozwiązujemy równanie
a
1x
1 + a
2x
2 = 0
Przypadek ak = 0, k dowolne
dim(kerφ) > 0, gdyż możemy wziąć x
k ≠ 0 oraz x
m = 0, m ≠ k i otrzymamy φ(
x) = 0.
Przypadek ak ≠ 0, wszystkie k
Z własności ciała, istnieje a
1−1, takie że a
1a
1−1 = 1, a więc szukając jądra mamy
x
1 = −a
1−1a
2x
2
Czyli znowu dim(kerφ) > 0.
Zatem
TAK.
| | | | | |
Przyjmuję, że e1 = | oraz e2 = | (wektory bazy). |
| | | |
b)
NIE, gdyż dla φ([x y]
T) = x+y również mamy φ(
e2) = φ([0 1]
T) = 1 ≠ 0
c)
TAK. W ciele Z
2 mamy φ(
u) ≠ 0 ⇒ φ(
u) = 1. Natomiast z własności liniowości
φ(
x) = φ([x y]
T) = φ(x
e1 + y
e2) = x*φ(
e1) + y*φ(
e2) = x + y
Jeszcze jakby ktoś mógł na to zerknąć, gdyż nie czuję się zbyt pewnie jeśli chodzi o algebrę
abstrakcyjną.
[1]:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Forma_liniowa
12 lut 00:03
Trivial: Maslanek, co z tym funkcjonałem?
19 lut 16:26