Alfabet ;)
lw: Witam. Czytam sobie Matematyke Dyskretna Rossa i Wrighta i na stronie 22 jest napisane, ze
"Jesli ∑ zawiera ab, aba, bab to ciąg wejściowy ababab może być zinterpretowany albo jako
(ab)(ab)(ab) albo jako (aba)(bab). Aby uniknąc takich problemów, nie pozwolimy, by zbiór ∑
zawierał jakiekolwiek litery, które same są ciągami liter rozpoczynającymi się od litery
należącej do ∑. Zatem dopuścimy zbiory ∑ = {a,b,c} (...) ale nie dospuścimy ani ∑ =
{a,b,c,ac}, ani nawet ∑ = {a, b, ac}
Przedostatni zbior rozumiem. Dla ∑ = {a,b,c,ac} do ∑* należałoby {ac, ac} i nie byłoby
wiadomo jak to zinterpretować. Natomiast jaki jest problem z tym ostatnim epsilonem? Tzn, ∑ =
{a, b, ac}.?
12 lut 18:51
Trivial:
∑ to sigma (wielka), a nie epsilon.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_grecki#Klasyczne_litery_greckie
> Aby uniknąc takich problemów, nie pozwolimy, by zbiór ∑ zawierał jakiekolwiek litery,
> które same są ciągami liter rozpoczynającymi się od litery należącej do ∑.
ac rozpoczyna się od a∊∑. Na upartego można by na takie coś pozwolić, ale strasznie skomplikuje
to odpowiedzi nawet na najprostsze pytania.
12 lut 19:46
lw: A, przepraszam, ∑ to rzeczywiscie sigma a nie epsilon.
12 lut 19:51
lw: Ok, a moglbys prosze podac jakis w miare prosty przyklad kiedy by to sprawe skompilikowalo?
12 lut 20:34
Trivial:
Niech ∑ = { a, b, aaabaacaab }. Czy łańcuch aaabaacaabaaabbaabaacabaacaabaaaabaacaab da
się zapisać korzystając z alfabetu ∑?
Żeby to stwierdzić nie wystarczy "iść po kolei" i sprawdzać czy każdy ciąg znajduje się w ∑.
12 lut 20:46
Trivial:
Dla porównania odpowiedź na takie samo pytanie przy ∑ = { a, b, caaabaaaab } jest już
bardzo prosta.
a a a b a a caa baaabbaabaacabaacaabaaaabaacaab
^ błąd
12 lut 20:50