matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jerey:
dany jest trojkąt abc w kotym ∡CAB =45 i ∡ abc = 60 . stosunek dlugosci boku BC do dlugosci boku AC jest rowny
12 lut 18:02
Alfa:
znasz tw. sinusów? jeśli tak, to można zrobić tu tak:
a
b
=
sin45
o
sin60
o
a*sin60
o
= b*sin45
o
a
sin45
o
=
b
sin60
o
a
√
2
2
=
*
b
2
√
3
a
√
2
√
6
=
=
b
√
3
3
12 lut 18:19
jerey:
dzieki
12 lut 18:26