logx*2 * log2x*2 = log16x*2
Próbowałem je rozwiązać tak:
1/log2*x * 1/log2*2x = 1/log2*16x − wymnażam obustronnie
log2*16x = log2*x*log2*2x
log2*16x=log2x2+log2*x
16x = x3
X2 = 16
x=4 V x =−4
odpowiedz do zadania jest x=4 V x =1/4 ...
nie za bardzo mogę wymyśleć gdzie robię błąd..
| 1 | 1 | 1 | |||
* | = | ||||
| log2x | log22x | log216x |
| 1 | ||
x = 4 lub x = | ||
| 4 |
Jeszcze tylko zapytam
Metoda w tym przypadku którą szedłem :
log216x = log2x2+lod2x
log216x = log2x3
i tu opuszczenie logarytmów
nie da prawidłowego rozwiązania w żaden sposów?