objętość stożka jest równa V, a tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny po
malaga: Proszę o pomoc, o jakąś wskazówkę

. objętość stożka jest równa V, a tworząca stożka jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Wyznacz objętość kuli wpisanej w ten stożek.
28 lut 21:27
think:

znamy tylko objętość stożka i kąt jaki tworzy tworząca z podstawą.
r − oznacza promień podstawy stożka
R − promień kuli
więc możesz sobie wyliczyć r lub h.
co do kuli to przekrój to będzie okrąg wpisany w trójkąt równoramienny, a okrąg można wpisać w
trójkąt w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów.
28 lut 21:55
rumpek:
Rysunek:
http://images49.fotosik.pl/1352/eff848a331e618a8.jpg
Rozwiązanie:
| | 1 | | 1 | |
* wzór na objętość stożka: V = |
| * Pp * H ⇔ V = |
| πr2H |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
* wzór na objętość kuli: V = |
| πR3 |
| | 3 | |
To z rysunku, wyznaczamy wysokość (na podstawie definicji trygonometrycznych)
H = rtgα
| | πr2 * rtgα | | πr3tgα | |
V = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
3V = πr
3tgα / : tgα
Zapomniałem na rysunku umieścić jednej wielkości − mianowicie promienia kuli − R, powinien to
być odcinek |AE|.
Pole kuli:
| | 4 | | α | | 3V | |
V = |
| πtg3 |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | | tgαπ | |
28 lut 22:03
luki: Według mnie jest tu błąd. Gdyż wartości R nie podniosłeś do potęgi 3
12 lut 17:57