fizka elektrostatyka
Mariuszzz: fizka elektrostatyka
czy ktoś może mi wyjaśnić wzór mv2/2 = QU
Rozumiem ,ze energia kinetyczna po lewej ,ale czemu ona jest rowna
Skąd się bierze QU. Czy to jest energia , jak to wyprowadzić? Nie chce się uczyć wzorków na
pamięc , wole je umieć wyprowadzać a z tym mam problem. Z góry dzięki
12 lut 19:38
MQ: Tak, jest to energia, jaką uzyskuje ładunek Q od pola elektrostatycznego, rozpędzony na różnicy
potencjałów U.
12 lut 19:46
Mariuszzz: Skad ten wzór wziąc jeśli nie z pamięci?
12 lut 19:49
Mariuszzz: E pot= VQ
V − traktujemy juz jako U?
12 lut 19:51
MQ: U=VA−VB
U to różnica potencjałów
Energia równa się pracy pola przy przemieszczaniu ładunku z p. A do p. B, a praca równa się
różnicy energii potencjalnych w p. A i p. B.
12 lut 19:57
Mariuszzz: Wciaz nie wiem jak na wzorkach wychodzi ,ze W = E = QU ; /
12 lut 20:13
MQ: Energia przekazana ładunkowi równa się pracy, jaką pole wykonało nad ładunkiem, a ta równa się
różnicy energii potencjalnych w punktach A i B.
W=E
pB−E
pA=Q*V
B−Q*V
A=Q*(V
B−V
A)=Q*U
I tyle.
Ta praca poszła na rozpędzenie ładunku, więc:
E
k=W
czyli
12 lut 20:20
Mariuszzz: jezu , dziękuje. Głupi jestem jednak; )
Juz rozumiem ,ale długo to zajęło . Dzięki
12 lut 20:36