pomocy!!!
Hania =): Pola dwóch figur podobnych są równe P i 25/16P, a obwód większej z nich L. Oblicz sumę obwodów
tych figur.
29 kwi 20:34
29 kwi 20:36
kolka: a nie 5/4
29 kwi 20:38
kolka: a sory
29 kwi 20:38
Amaz: no nie jestem pewnien, bo liczylem w pamięci, moglem dać ciała, jak ktoś potwierdzi wynik, to
mogę zapisać obliczenia
29 kwi 20:39
Hania =): a mozecie mi napisac całe obliczenia i tok myslenia
29 kwi 21:00
Amaz: a to jest dobry wynik ten co napisalem? Masz odpowiedz?
29 kwi 21:08
Lothar: Pm − pole mniejszego trójkąta
Pd − pole większego trójkąta
Lm i Ld w ten sam sposób gdzie L − obwód trójkąta
| | 4 | | 5 | | 4 | | 9 | |
Ld+Lm = L + |
| L = |
| L + |
| L = |
| L |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
29 kwi 21:10
bah: tak tylko nie jest powiedziane że to sątrójkąty
12 lut 14:32
pigor: ... , a więc: pola dwóch figur podobnych są równe P i 25/16P,
a obwód większej z nich L.Oblicz sumę obwodów tych figur.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2516P= k
2P ⇒ k
2=
2516= (
54)
2 ⇒ k=
54 i L= kL
1 ⇒
⇒ L=
54L1 ⇒ L
1=
45L ⇒
L+L1=L+
45L=
95L=1,8L . ...
12 lut 14:50