bryła obrotowa
piter: dobry wieczór.
trafiłem na takie zadanko z brył obrotowych i ich objętości z którym nie wiem co zrobić.
mam obliczyc objetosc bryły obrotowej
gdzie y1=1−x2 y2=x2 + 2
wykres sie nie "zazębia" czyli nie mamy częsci wspólnej, co z czyms takim zrobic?
pozdrawiam
12 lut 00:45
komik: czym są te parabole ?
12 lut 00:47
piter: nie rozumiem pytania.
treśc brzmi dokładnie :
oblicz objętość bryły utworzonej przez obrót dookoła osi krzywych
y1= jw y2=jw
12 lut 00:50
piter: dookoła osi ox krzywych − poprawka
12 lut 00:50
piter: dodam że w odpowiedziach wynik to 10π
12 lut 00:54
komik: spróbuj wyznaczyć wierzchołki tych krzywych i narysować wykres może to pomoże ja już usypiam
powodzenia.
12 lut 01:02
piter: ktoś jeszccze ma jakiś pomysł?
12 lut 01:02
daras: no to objetość jest ∞
12 lut 09:53