Oblicz stosunek pola kwadratu do półkola.
Pati: Błagam pomóżcie! W półkole o promieniu długości 8 wpisano kwadrat w ten sposób, że jeden z
boków kwadratu zawiera się w średnicy, a dwa wierzchołki należą do półokręgu. Oblicz stosunek
pola kwadratu do pola półkola.
Zad.2
Półprosta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego i przechodząca przez
środek okręgu wpisanego w trójkąt dzieli przeciwprostokątną w stosunku 3:4. Oblicz pole
trójkąta,jeśli przeciwprostokątna ma długość 20.
12 lut 11:36
J:

| | a | |
Z tw.Pitagorasa : ( |
| )2 + a2 = r2 oblicz "a" |
| | 2 | |
| | 1 | |
Potem: pole półkola = |
| πr2 i pole kwadratu: P = a2 i oblicz stosunek |
| | 2 | |
12 lut 11:51