zbadać ciągłość funkcji
karolina: Zbadać ciągłość funkcji:
a) f(x) = 2x dla x∊(−∞, 1>
x2 − 1 dla x ∊<1,2)
6x−1 dla x∊(2, +∞)
20 sty 18:05
wredulus_pospolitus:
zbadaj granicę funkcji w x=1 i x=2 ... i popraw nawiasy bo Ci się coś poknociło z domykaniem i
otwieraniem
20 sty 18:06
karolina: dla x ∊(−
∞, 1) sęk w tym, że granice nie wychodzą jak potrzeba i jak w odpowiedzi
20 sty 18:13
PW: karolino, a w 2 jest "dziura" w dziedzinie? Tak może być, ale sprawdź i odpowiedz, bo może
się ktoś niepotrzebnie napracować
20 sty 18:18
karolina: x2 − 1 dla x ∊<1,2>
20 sty 18:19
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz te granice w takim razie
20 sty 18:21
PW: Odpowiedź jest bardzo prosta. Na każdym z przedziałów (−∞,1), (1, 2) i (2, ∞) funkcja jest
ciągła − są to funkcje których ciągłość jest powszechnie znana.
Nieciągłość może wystąpić w punktach "sklejenia" różnych definicji, to znaczy w punktach 1 lub
2.
f(1) = (tu obowiązuje środkowy wzór) = 12 − 1 = 0
natomiast
limf(x) = (tu obowiązuje pierwszy wzór) = 2•1 = 2 (korzystamy z ciągłości funkcji h(x) = 2x
x→1−
na całej osi − licząc granicę można po prostu podstawić x=1.
Wniosek − funkcja nie jest ciągła w punkcie x1 = 1, bo granica lewostronna jest różna od
wartości f(1). Ta nieciągłość ma swoją nazwę − wypada jej użyć w odpowiedzi.
Tak samo zrób dla x2 = 2.
20 sty 18:31
karolina: w odpowiedzi jest ze funkcja w pounkcie x0= 1 ciagla lewostronnie
20 sty 18:37
PW: Prawostronnie, chyba że źle odpowiedziałaś na pytanie na jakim przedziale obowiązuje wzór
f(x) = 2x.
Z odpowiedzi o 18:13 zrozumiałem, że na (−∞,1) (otwartym).
20 sty 18:49
Daniel: f(x)= x+2 dla x<2
x2−1 dla x≥2
12 lut 03:46
wredulus:
Danielu ... analogicznie do wczesniejszych komentarzy ... granice jednostronna liczysz
12 lut 07:50