Witam! Mam pytanie co do tego przykładu. A mianowicie ilo elementowy jest zbiór
pysiek183: Ilo elementowy jest zbiór:
A=(∅,∅,∅) ?
11 lut 21:54
Ajtek:
Na oko wychodzi, że 3.
11 lut 21:55
Judasz: Na oko Nelson nosił opaskę. Ten zbiór jest jednoelementowy Jego elementem jest zbiór pusty.
11 lut 22:01
Ajtek:
A ja tam widzę trzy zbiory puste.
11 lut 22:06
pysiek183: A więc jak jest dokładnie? Mi też się wydaje że będzie jednoelementowy.
11 lut 22:14
Saizou : a ja widzę że raczej powinno być zapisane że A={∅;∅;∅}, zatem mamy 3 elementy
11 lut 22:16
Ajtek:
pysiek183, masz pudełko, w nim 4 czarne kule, nierozróżnialne (taka sama temperatura,
wielkość, waga itp.). Ile masz elementów w pudełku?
11 lut 22:19
pysiek183: Zadanie dyktował mi znajomy przez telefon i powiedział nawiasy, zaraz zapytam go jakie.
11 lut 22:21
Ajtek:
Pewnie sześcienne

.
11 lut 22:22
pysiek183: Przepraszam za pomyłke nawiasy będątakie jak powiedział Saizou.
11 lut 22:22
Ajtek:
Nadal masz wątpliwości?
11 lut 22:23
PW: A może pysiek183 odpowie na łatwiejsze pytanie:
− Ile elementów ma zbiór P = {5,5,5}
11 lut 22:23
Judasz: A ile elementów ma zbiór A={a,a,a}?
Też trzy?
11 lut 22:23
pysiek183: Nie, dzięki za wszystko
11 lut 22:23
Trivial:
Jeżeli jest to zbiór klasyczny to ma 1 element, mianowicie: ∅.
Jeżeli jest to multizbiór, to ma 3 elementy.
11 lut 22:25
pysiek183: Mam jeszcze pytanie co do tych zapisów, tym razem to mój problem

1) Formuła ¬(p⇒q)⇔((¬q∨¬p)∧q) jest:
a)tautologią
b)kontrtautologią
c)ani tym ani tym.
2)Formuła ¬(p⇒q)∧(¬p∨s) jest:
a)tautologią
b)kontrtautologią
cani tym ani tym
11 lut 22:31
Ajtek:
Panie inżynierze, czy pudełko zawierające trzy karteczki z cyfrą 4, to multizbiór
11 lut 22:32
Trivial: Ajtek prędzej multizbiór niż zbiór klasyczny...
11 lut 22:38
Ajtek:
Dzięki
Panie inrzynierze 
.
11 lut 22:38