rowniania wymierne
Ola: | | x2 + 9 | |
Liczba rozwiązań równania |
| jest równa? |
| | x + 3 | |
Nie rozumiem, czemu w odpowiedziach jest 0. Sprawdzam dziedzinę, liczby rzeczywiste oprócz −3
więc nie wychodzi wyliczając z licznika, że rozwiązaniem jest 3? Czyli że jest jedno
rozwiązanie?
11 lut 23:16
wredulus_pospolitus:
nie widzę tutaj żadnego równania
11 lut 23:16
wredulus_pospolitus:
czy tu chodzi o:
| x2+9 | |
| =0  |
| x+3 | |
jeżeli tak ... to powiedz mi ... kiedy niby licznik =0
11 lut 23:17
wredulus_pospolitus:
zauważ, że w liczniku masz x
2+9
11 lut 23:17
ZKS:
Widzę że dzieję się tak zwana "MAGIA".
Jak rozkładasz ten licznik? Znasz wzór?
11 lut 23:18
Ola: | | x2 + 9 | |
przepraszam, |
| = 0 |
| | x+3 | |
11 lut 23:18
Ajtek:
ZKS wejź sobie na stronkę
http://www.lpmn.pl , tam znajdziesz Topy Wszech Czasów. Przy każdej piosence
masz 30 sek. zajawkę. Miłego słuchania

.
11 lut 23:21
Ola: Ech, racja, licznik nie może być równy zero. Dziękuję za " odćmienie ".
11 lut 23:21
ZKS:
Bardzo dziękuję
Ajtek przyda się.
11 lut 23:38
Ajtek:
I koniec wyłudzania

. Ja sam grałem w ogromnej większości z tego zestawu

. A 1−go stycznia
wysłuchałem całej pierwszej setki, przez 12 godzin

(9−21)
11 lut 23:40
Marcin: Licznik może być równy 0, ale mianownik już nie.
11 lut 23:42
Piotr:
a ja podejrzewam, ze w liczniku ma byc minus i jest jedno rozwiazanie
11 lut 23:44
wredulus_pospolitus:
Marcin ... ale w tym konkretnym przypadku licznik nie może być =0 (w sensie −−− nie ma takiej
liczby rzeczywistej, która by tego dokonała

)
11 lut 23:45
Ajtek:
A w zespolonych
wredny
W ciemno stawiam na przynajmniej jedną

.
11 lut 23:47
ZKS:
Dwie w zespolonych bo licznik stopnia drugiego.
11 lut 23:48
Marcin: No tak, ale pisanie że licznik nie może być równy 0, to takie trochę wprowadzanie w błąd.
Napisałem dla tych, którzy nie wiedzą. Pozdrawiam

W tym tutaj przypadku faktycznie x
2+9 nie może być równe 0
11 lut 23:48