Granica ciagu
Daniel: Czy ta granica ciagu bedzie ok?
| | 1 | | 2n2+1 | | n2−n4 | |
= [(1+ |
| ) |
| ] |
| → |
| | | | 1−n2 | | 2n2+1 | |
(w nawiasach kolejne potegi)
11 lut 12:55
Daniel: Raczej "poza nawiasami"*, a nie "w nawiasach"...
11 lut 12:56
wredulus_pospolitus:
ok .... chociaż oczywiście takie zapisy (na końcu) raczej na egzaminie nie powinno się pisać
11 lut 12:58
Daniel: | | 1 | |
Dziekuje, a chodzi o e−∞= |
| =0, czy moze o cos innego? |
| | e∞ | |
11 lut 13:04
Daniel: A jak taki ciag ograniczyc?
n√2n3−3n2+15
11 lut 13:18
Domel: A może tak:
n→+∞ n→+∞
Mamy więc
| | n4*(0−1) | | 1 | |
lim |
| = lim (− |
| )n2 → −∞ |
| | n2*(2−0) | | 2 | |
n→+∞ n→+∞
11 lut 13:22
Domel: A ciąg n√2n3−3n2+15 spróbuj rozwiązać analogicznie do mojego powyższego przykładu.
Podpowiem, że granicą powinno być 1
11 lut 13:31
Daniel: | | 3 | | 15 | | 3 | | 15 | |
n√2n3−3n2+15=n√n3(2− |
| + |
| ) =n√n3*n√2− |
| + |
| → 1*1=1, ok? |
| | n | | n3 | | n | | n3 | |
11 lut 16:40
Daniel: Bylbym wdziczny, gdyby ktos mogl sprawdzic. Tutaj jeszcze jeden przyklad:
| | 1 | |
lim n√10100−n√ |
| = 1−1 = 0, czy mozna tak od razu postawic sprawe jasno bez |
| | 10100 | |
zadnego komentarza? Bo z tego co wiem, a>0⇒ lim n→
∞ n√a=1
11 lut 16:55
Daniel: ?
11 lut 17:41
Daniel: Pomoze ktos?
11 lut 18:00
Daniel: ?
11 lut 22:03
Daniel: \
11 lut 22:49
Daniel: Jest ktos w stanie powiedziec, czy w porzadku sa policzone te granice z godz. 16:40, 16:55?
Bylbym bardzo wedzieczny
12 lut 09:47
Domel: To z 16:40 wg mnie jest dobrze − liczyłem tak samo
12 lut 16:05
Domel: A to z 16:55
| | 1 | |
lim (n√100100 − n√ |
| ) = |
| | 100100 | |
n→∞
= lim (
n√100100 −
n√100−100) = lim (100
100/n − 100
−100/n)
n→∞ n→∞
| | 100 | | −100 | |
ponieważ n→∞ => |
| →0 ∪ |
| →0 |
| | n | | n | |
mamy więc:
lim (100
0 − 100
0) = 1 − 1 = 0
n→∞
12 lut 16:16