Pierwiastkowanie wielomianów?
Zachariasz: Czy można pierwiastkować wielomian? Czy ma to jakąś nazwę? Czy są na to jakieś wzory?
Dla przykładu: takie zadanie w którym wychodzi: a
4 + 2a
3 + 3a
2 + 2a + 1 Czy jest
jakiś sposób bym doszedł do tego że jest to równe: (a
2 + a + 1)
2 
W zadaniu było
powiedziane że może przydać się wzór: (A + B + C)
2 = A
2 + B
2 + C
2 + 2AB + 2AC +
2BC Ale jak to mam mi pomóc? Przecież musiałbym jakoś działać od tyłu.. Czy też może trzeba po
prostu zauważyć coś takiego? Proszę o naświetlenie sprawy

Z góry dzięki..
12 lut 12:42
12 lut 13:07
Zachariasz: Ale dalej nie rozumiem
12 lut 13:12
12 lut 14:48
wredulus_pospolitus:
niestety ... trzeba to po prostu 'zauwazyć' ... czyli zauważyć wzór skróconego mnożenia.
możesz też 'podejrzewać' że dany wielomian będzie miał taką a taka postać i to sprawdzić:
czyli: zgaduję że to będzie (A+B+C)2 = ....
i wyliczasz A,B,C
problem w tym, ze i tutaj tak naprawdę istotne jest doświadczenie/przeczucie/intuicja
12 lut 15:13
12 lut 15:19
AS: Podaję metodę wyliczenia pierwiastka kwadratowego z wielomianu
chyba o to chodziło
√4*x6 + 20*x5 + 17*x4 − 8*x3 + 34*x2 − 12*x + 9 = 2*x3 + 5*x2 − 2*x + 3
− 4*x6
−−−−−−−
20*x5 + 17*x4 − 8*x3 (4*x3 + 5*x2)*5*x2
− (20*x5 + 25*x4)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−8*x4 − 8*x3 + 34*x2 (4*x3 + 10*x2 − 2*x)*(−2*x)
− (−8*x4 − 20*x3 + 4*x2)
−−−−−−−−−−−−−−−
12*x3 + 30*x2 − 12*x + 9 (4*x3 + 10*x2 − 4*x + 3)*3
− (12*x3 + 30*x2 − 12*x + 9)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
12 lut 16:50