Limki
Karola: Lim x−−> −
∞ (
√1−x+x)
Czy ktoś mógłby rozwiązać ten przykład bo ja nie potrafię
11 lut 15:27
Krzysiek: | | a2−b2 | |
skorzystaj ze wzoru: a+b= |
| |
| | a−b | |
11 lut 15:32
Karola: Korzystałam. Mógłbyś mi to rozpisać proszę?
Wtedy sobie przeanalizuję i zrozumię z góry dzieki
11 lut 15:35
domel: No cóż − ja chadzam własnymi ścieżkami

lim (
√1−x+x) = lim (
√x2*((1/x2)−(1/x)) + x)
= lim x*(
√(1/x2)−(1/x) + 1)
dla x→
11 lut 17:05
domel: | | 1 | | 1 | |
dla x→−∞ => |
| = 0 ∪ |
| = 0 |
| | x2 | | x | |
mamy więc:
lim x*(
√0+1) = lim x = −∞
x→−∞ x→−∞
11 lut 17:09
Krzysiek: źle to zrobiłeś bo: √x2=|x|
i otrzymasz symbol nieoznaczony: 0*∞
11 lut 17:16
domel: ale czy to coś zmieni bo jeżeli rozbijemy
√x2*((1/x2) − (1/x)) = ±x * 0 = 0 (dla x→−∞)
| ⎧ | y = lim (−x*0 + x) => y = lim x | |
| ⎩ | y = lim (x*0 + x) => y = lim x |
|
No i znów wracamy z wynikiem do −∞
11 lut 19:38
domel: Ewentualnie rozwiń swoją propozycję bo widzę, że w twoim równaniu w mianowniku znów będzie
pierwiastek
11 lut 19:43
Krzysiek: ∞*0 to symbol nieoznaczony i nie musi to zmierzać do 0 czy do +/−∞
i nie możesz częściowo przechodzić do granic.
|x|√1/x2−1/x→∞*0 a nie,że jest to +/−x*0 .Tam masz coś co zmierza do zera a nie zero. to
jest różnica.
A korzystając z tego wzoru co napisałem owszem jest pierwiastek ale pozbywamy się symbolu
nieoznaczonego
11 lut 19:51
Domel: Możesz to rozwinąć? Może się zgubiłem. Wprawdzie sprawdziłem sobie to działanie w Excelu i
wynik pędzi do −∞.
Czy to znaczy, że w liczniku wyciągniesz sobie np. x2 przed nawias a w mianowniku x przed
nawias i to się poskraca? No i zostanie x*(−1)/(−1) czyli x?
Jeżeli to zły trop to może rozwiąż to równanie.
11 lut 20:52
Krzysiek: Dobrze robiłeś, tak trzeba było zrobić wyciągnąć 'x' przed nawias i koniec zadania
√1−x+x=x(√1/x2−1/x+1)→−∞
ale rozpisując tak jak Ty: √1−x=√x2(1/x2−1/x)=|x|√1/x2−1/x
i dla x→−∞ |x|=−x
ale nie było symbolu nieoznaczonego: ∞*0 tylko ∞*(0+1) co nie zauważyłem.
11 lut 21:14
Domel: Wielkie DZ
11 lut 21:26