matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria płaska
xxx:
Oblicz pole trapezu, którego bok ma długość 6 cm, a suma długości przekątnych jest równa 16 cm.
11 lut 21:43
xxx:
rombu*
11 lut 21:43
Ajtek:
a=6
e
f
e+f=16 ⇒
=16−
2
2
Z tw. Pitagorasa.
e
f
a
2
=(
)
2
+(
)
2
2
2
Podstawić policzyć.
11 lut 21:48
Ajtek:
e
f
Oczywiście
=
8
−
2
2
11 lut 21:53