funkcja wykładnicza
dvq: Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?
f(x)=(1−2x)(1+2x+2)
Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma pierwiastek dodatni?
(√2/2)2 = 2m
12 lut 17:07
Ada: f(x)=1−4*2
x*2
x+2
x=1
−4*2
x*2
x+2
x=0 dzielę przez 2
x, bo 2
x>0 zawsze i nie daje i tak rozwiązania.
−42
x+1=0
2
−1=2
m
funkcja wykładnicza jest różnowartościowa więc m=−1
12 lut 17:30
Ada: A no tak chodzi o nie równość (przez2
x dalej można dzielić) i
−4*2
x>−1
12 lut 17:33
Mila:
(1−2
x)*(1+2
x*2
2)>1
(1−2
x)*(1+4*2
x)>1
2
x=t, t>0
(1−t)(1+4t)−1>0
1+4t−t−4t
2−1>0
3t−4t
2>0
t(3−4t)>0
xlog
22<log
2(3)−2
x<log
2(3)−2
12 lut 19:39